Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výchova dítěte

Na mých seminářích jsme se často dostali k otázce výchovy dětí. Protože jsem zjistila, že hodně rodičů potřebuje pomoci, rozhodla jsem se pro pár slov na toto téma.

Úplně běžně se setkávám v mé praxi s problémovými adolescenty, pocházejícími ze širokého spektra sociálního postavení rodin. A vidím stále dokola tytéž chyby.

 

vychova-ditete.jpg

Kdo je nakrmen péčí, nezlobí. Také se dá říci, že tak jako auta jezdí na benzín, tak děti jezdí na lásku a pozornost :-)

Pokud my rodiče jako děti nemáme právě dobrý rodičovský vzor, sami ve výchově
a v tom, co naše vlastní děti potřebují, můžeme tápat.  Ale  i pokud máme dobrý vzor, tak určitě někdy chybujeme, stejně jako všichni rodiče.

Někdy mám dojem, že někteří správnou rodičovskou péči vidí v tom, že děti mají uvařeno, vypráno, jsou připravené do školy,... Ale tím to končí. V tomto přístupu nejsou plně zahrnuty všechny potřeby našich dětí. Spíše postihuje materiální stránku rodičovství. Kde je však rodičovská láska, plná pozornost, ....

A co vlastně děti potřebují? Jak to poznáme?

Spokojené dítě nemá potřebu dožadovat se naší pozornosti nežádoucími projevy - např. zlobením. Pokud dětem věnujeme pár minut plné pozornosti denně, nemají potřebu až tolik zlobit. Děti často zlobí proto, že je to někdy jediná situace, kdy si jich všimneme. (Co zas děláš? To se dělá? ...) Pokud si jich všímáme, i když nás zrovna neruší, tak nemají důvod si říkat o pozornost jinak.

Co vlastně potřebuje taková dětská duše? Víme, co chybí našemu dítěti? Známe jeho sny a přání? Víme, jak se v průběhu dne cítilo? Jsme schopni rozpoznat i to, co mu na našem přístupu nevyhovuje nebo dokonce škodí?

Povídejme si s dětmi o jejich potřebách. Hledejme takovou cestu, abychom se s nimi co nejsnáze domluvili. Neboť porozumíme-li svým dětem, bude se nám o mnoho lehčeji vychovávat, nažívat, chápat, rozumět, souznít....  s našimi dětmi.

Rodičovství je určitě zodpovědná a někdy náročná práce, ale především také láska
a radost.