Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci od H

Klikněte na příslušnou nemoc a dostanete se přímo k ní  (budete-li se chtít dostat zpět  na toto místo, stiskněte ctrl+home): hemoroidy, hmyzí kousnutí a bodnutí, horečka.

(zpět na seznam všech nemocí)

 

Hemoroidy

Asi polovina populace vyspělého západního světa občas trpí hemoroidy.
Příznaky
Hemoroidy jsou naběhlé, uzlovité žíly ve stěně konečníku. Rozdělují se na vnitřní – jsou uvnitř konečníkového kanálu, a zevní – tvořící malé uzlíky kolem vchodu do konečníku. Vyhřezlé hemoroidy vyčnívají z konečníku ven a jsou značně bolestivé. K příznakům patří bolestivý odchod stolice, svědění a krvácení z konečníku. Krutou bolest může způsobit velký uzel uvnitř konečníku.
Příčina
Příčinou bývá dědičná dispozice, ale často i zácpa, když při odchodu stolice vzrůstá v konečníkových žilách městnání a silný tlak, který žíly ještě více roztahuje. Zácpa také zhoršuje již vzniklé hemoroidy, protože tuhá stolice při svém odchodu odírá roztažené žilní uzly a námaha při břišním lisu zvyšuje tlak na konečník. Často vznikají hemoroidy bezprostředně po porodu. Jejich vznik je pravděpodobnější u lidí s nadváhou a u lidí, kteří mají málo pohybu. Rovněž strava s nedostatkem vlákniny a bohatá na průmyslově čištěné potraviny bez balastních látek má na vzniku hemoroidů značný podíl.
Prevence
Těmto žilním uzlům (varixům) lze předcházet správnou výživou. Zbavte se zbytečné nadváhy. Jezte dobře vyváženou stravu (viz kap. Přírodní prostředky ke zdraví, Zdravá strava nejlepší prevence), která vám poskytuje dostatek nutričních látek nutných pro udržení zdravé žilní stěny a pomáhá předejít zácpě. Pijte alespoň 6 sklenic vody denně, abyste udrželi měkkou stolici. Pravidelně cvičte a pohybujte se, podpoříte svůj krevní oběh. Na toaletě zbytečně nevysedávejte, nečtěte tam. Dlouhé sezení na toaletě zvyšuje tlak na konečník.
Léčení
Pokud nejsou hemoroidy příliš velké a krvácivé, můžete je ošetřovat a léčit úpravou životosprávy a přírodními prostředky a postupy. Při vzplanutí obtíží si denně dopřejte několik chvilek odpočinku vleže, nejlépe aspoň 2x denně tak, že si lehnete nebo sednete a nohy položíte výš než tělo. Nezůstávejte dlouho nehybně stát a cvičte alespoň 20 minut denně pro podporu krevního oběhu.
Výživa: Jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných potravin, ořechů a semen. Obsahují hodně vlákniny, která je účinná proti zácpě, dále vitamin C, křemík a flavonová barviva, prostředky posilující cévní stěny a zvyšující jejich pružnost. Bobulové ovoce, třešně a pohanka obsahují zvláště účinné flavonoidy.
Z lékárny: Posilujte cévní stěny vitaminem C, proantokyanidiny, rutinem a křemíkem, které dostanete ve formě potravinových doplňků.
Rostlinné léky: Krajinu kolem konečníku opatrně omyjte a přiložte jeden z uvedených prostředků ke zklidnění a stáhnutí nateklých žilních uzlů:
  • chladný, svíravý roztok připravený ze lžíce výtažku z hamamelisu a 4 kapek měsíčkové tinktury v šálku vody;
  • vychlazený odvar z mletého rdesna hadího kořene: do šálku vody dejte lžíci kořene a vařte 10 min. v přikryté nádobě;
  • mast z orseje jarního; používejte ráno a večer po umytí;
  • přípravek obsahující výtažek z jírovce a kaliny višňolisté (v obchodech se zdravou výživou). Můžete také použít pastu připravenou z těchto složek v prášku: smíchejte jednu nebo dvě lžičky těchto práškových léčivek s jednou nebo dvěma lžičkami oleje z vlašských ořechů. Pastu používejte na noc, ráno ji odstraňte osprchováním studenou vodou.
Homeopatie:
  • ke zklidnění postižené oblasti homeopatický krém Aesculus a Hamamelis;
  • Sulphur a Nux vomica, používané střídavě obden, velmi pomohou.
Aromaterapie: K posílení žilních stěn si přidejte do koupele 6 kapek citronového, levandulového, rozmarýnového, cypřišového nebo jalovcového éterického oleje. Během těhotenství nepoužívejte jalovcový a v prvních dvaceti týdnech ani rozmarýnový a cypřišový olej.
Vodoléčba:
  • Chcete-li zmírnit svědění, omývejte se neparfémovaným mýdlem a postižené místo oplachujte studenou vodu.
  • Denně provádějte střídavě horké a studené sedací koupele (viz kap. Naturoterapie, Nemoci od N), abyste zlepšili krevní oběh.
  • Pokud máte silné bolesti, přikládejte si na konečník vždy na několik sekund drcený led nebo si konečník sprchujte studenou vodou.

image0.jpgAkupresura při hemoroidech: Chcete-li snížit bolesti při hemoroidech, zkuste stlačit palcem bod M 57, který se nachází ve středu zadní strany lýtka na spojení šlachy a svalu.                                 V těhotenství tento bod nepoužívejte.

 
Kdy vyhledat pomoc:
  • Pozorujete krev ve stolici nebo krvácíte z konečníku.
  • Máte průjem nebo zácpu nejasného původu déle než dva týdny.
  • Příznaky se při domácím léčení nezlepšují.
  • Cítíte se nemocní nebo ztrácíte na váze.
  • Máte vleklé bolesti v konečníku nebo nadměrné obtíže při stolici.
  • Silně krvácíte z konečníku!!!
 

Hmyzí kousnutí a bodnutí

Bodavý hmyz sající krev, např. komár nebo ovád, způsobí malou. pálící ranku, která později silně svědí. Žihadla včel, vos a sršňů mívají horší následky, protože obsahují jed. Přestože reakce lidí na kousnutí jsou různé, většinou trvají příznaky pouze jeden nebo dva dny.
Příznaky
Alergická odpověď na hmyzí sliny nebo jed vyvolává bolest, svědění, zarudnutí a otok na místě vpichu nebo kousnutí. Někteří lidé mohou na hmyzí žihadlo reagovat otokem dýchacích cest, někdy až těžkým šokem, který bezprostředně ohrožuje jejich život. Klíšťata přenášejí závažné nemoci, jako je encefalitida (zánět mozku) nebo lymeská nemoc (borelióza). Komáři v tropických krajích (moskyti) přenášejí nebezpečnou malárii.
Prevence
V oblasti, kde se vyskytuje bodavý hmyz, si raději zakryjte kůži oděvem. Do oken a dveří dávejte sítě. Hmyz můžete také odpuzovat, např. tím, že si vystavenou kůži postříkáte roztokem 5 kapek citronelového oleje v šálku vody. Jezte česnek a užívejte vitamin B1 a zinek.
Léčení
Všeobecná opatření: Pleťové mléko s výtažkem z hamamelisu a roztokem kalaminu (hemifortit) velmi účinně tlumí svědění a pálení po hmyzím kousnutí a bodnutí. Kostka ledu, gel z aloe nebo cibulová šťáva jsou v těchto případech rovněž dobrým a osvědčeným pomocníkem.
Včelí žihadlo: Odstraňte žihadlo tak, že je ze strany vyškrábnete nehtem; neberte je mezi prsty, protože tak do rány vstříknete další jed z jedového váčku vytrženého z těla včely. Pak zkuste z rány vymáčknout zbytky jedu. Na bolestivou ránu přiložte kašičku ze zažívací sody a trošky vody.
Vosí žihadlo: Na ránu přiložte citronovou šťávu, ocet nebo skořicový čaj; několikrát opakujte.
Klíště: Klíště pevně zakousnuté v kůži nejdříve zakápněte olejem nebo potřete vazelínou. Po krátké chvíli je opatrně a beze spěchu vykruťte pinzetou.
Homeopatie: Použijte krém Hypercal a užívejte Apis (pokud je rána zarudlá a oteklá), Arnica (pokud je místo rozbolavěné nebo jde o podlitinu) nebo Cantharis (převládá-li palčivá bolest).
Aromaterapie: Na bodnutí kápněte každou hodinu kapku melaleukového a levandulového oleje.
Kdy vyhledat pomoc
  • Po kousnutí klíštětem zůstane zarudlý dvorec nebo máte příznaky podobné chřipce a bolesti v kloubech.
  • Jde o kousnutí pavoukem nebo štírem!!!
  • Kousnutí nebo bodnutí je v obličeji nebo v ústech, popř. se objeví kopřivka, dýchací obtíže, nevolnost, zvracení či mdloby!!!
 

Horečka

Teplota 37-37,5°C se označuje jako zvýšená (subfebrilní) teplota, vyšší pak jako horečka. Každé zvýšení teploty signalizuje, že se v organismu něco děje. Většinou je to známka, že imunitní systém pracuje na plné obrátky, aby zvládl počínající infekci. Je-li horečka příliš vysoká a cítíte se opravdu špatně, mohou vám pomoci některé jednoduché přírodní a domácí prostředky.
Příčiny
Tělesná teplota zdravého člověka kolísá mezi 36 a 37.4°C. Ovlivňuje ji jídlo, tekutiny, fyzická námaha, spánek a u žen menstruační cyklus a ovulace. Horečka může být průvodním jevem některých běžných infekcí, jako jsou chřipka, angína a dětské choroby (např. spála, spalničky, plané neštovice), stejně jako vážnějších nemocí, třeba tyfu, tuberkulózy nebo malárie. Příčinou může být také mozková mrtvice vyvolaná příliš dlouhým pobytem v horku.
Příznaky
Vzestup teploty se může ohlašovat záchvatem zimnice s třesavkou a střídavými pocity horka a mrazení. Po plném vypuknutí horečky ji mohou provázet silné bolesti hlavy a zrychlené dýchání. U některých nemocí – jako u malárie – jsou záchvaty zimnice s třesavkou velmi závažné. Horečnaté stadium infekčního onemocnění obvykle netrvá déle než několik dní.
Léčení
Nejlépe je zůstat v klidu, ale nemusíte ležet v posteli, nechcete-li. Ulevit vám může také vlažná koupel, musí mít však příjemnou teplotu a nesmí být příliš studená, abyste neprochladli.
Snižování teploty: Pokud teplota nedosahuje 38,5-39°C a dobře ji snášíte, není nutné ji uměle snižovat. Dělá-li vám horečka obtíže, snižte teplotu v místnosti nebo vypněte úplně topení, otevřete okno, popřípadě zapněte klimatizaci na nižší stupeň. Oblečte si lehčí oděv, a jste-li na lůžku a je vám horko, nahraďte přikrývky prostěradlem. Nebo ležte zcela bez přikrývky. Oděv (pyžama) i přikrývky z přírodních materiálů jsou vhodnější než umělé materiály, protože usnadňují odpařování potu a přispívají k pocitu osvěžení a ochlazení.
Obklady: Ke snížení horečky můžete použít obklady, nejlépe vlhký studený obklad na čelo a šííji, popř. i na zápěstí a lýtka. Tělo však nechte pečlivě přikryté. Jakmile se obklad zahřeje, vyměňte jej za nový. Takto pokračujte, dokud teplota neklesne a nebudete se cítit lépe.
Celkový zábal: (viz kap. Léčebné postupy: Naturopatie) Celkový zábal je velmi účinný prostředek ke snížení horečky, ale dbejte na to, abyste teplotu příliš nesnížili. Nemocného s horečkou zabalte nejprve do vyždímaného prostěradla nebo do několika větších ručníků, které jste předtím namočili do studené vody. Potom ho zabalte do suchého prostěradla a vlněné pokrývky. Měňte zábal každých 15-20 minut, dokud teplota dostatečně neklesne. Pak nemocného dobře osušte a přikryjte.
Náhrada tekutin: Pijte hodně tekutin, hlavně vodu a nápoje obsahující vitamin C, např. ředěnou šťávu z černého rybízu, pomerančů a citronů.
Rostlinné léky: Pijte čaje připravené z kůry vrby bílé, lipového květu, meduňky, bezového květu, echinacey, zázvoru nebo máty peprné. Můžete také zkusit tinkturu z echinacey. Tužebník, kterému se říká „zelený aspirin“, snižuje teplotu. Není vhodný pro děti do 16 let, protože existuje riziko tzv. Reyeova syndromu (otok mozku a tuková degenerace jater).
Homeopatie:
Při vysoké horečce:
  • Aconite: máte-li mimořádnou žízeň a potíte se; nejspíše jde o následek nachlazení
  • Belladonna: máte-li pocit suché, „rozžhavené“ hlavy a rudý obličej.
Při pomalu vyvíjející se horečce:
  • Bryonia: jste-li podráždění a trpíte velkou žízní
  • Gelsemium: je-li horečka provázena zimnicí
  • Pulsatilla: má-li dítě vysokou horečku a potí se
image0-1.jpgSnižování horečky u dětí: Dítě neotírejte houbou ani nekoupejte ve vlažné vodě. Pokles teploty by mohl být příliš prudký a vyvolat zimnici a třesavku s následným vzestupem teploty. Má-li dítě horečku, oblečte je pouze do lehkého pyžama a postarejte se, aby místnost, ve které leží, byla dobře větraná. Nezapomeňte mu dávat dostatek tekutin.
Kdy vyhledat pomoc:
  • Zvracíte, vykašláváte hlen s krví nebo máte ve stolici krev.
  • Trpíte chronickým onemocněním, jako je cukrovka nebo srdeční choroba, které vyžaduje sledování lékařem.
  • Máte horečku přes 38,5°C již déle než tři dny.
  • Máte horečku přes 39°C!!!
  • Máte zároveň prudké bolesti hlavy, ztuhlou šíji, vyrážku nebo jste přecitlivělí na světlo!!!
  • Máte silné bolesti břicha nebo obtíže s močením!!!
  • Jste silně ospalí nebo zmatení a namáhavě dýcháte!!!
  • Jde o dítě mladší než 3 měsíce, které má teplotu vyšší než 38°C!!!
  • Dítě od 3 do 6 měsíců má horečku kolem 39°C!!!
  • Dítě starší než 6 měsíců má horečku nad 39°C!!!
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář