Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vědomé snění

7. 11. 2008

Už dlouhá léta pracuji se sny. Naše sny nám vždy něco sdělují. Jen je potřeba naučit se s nimi zacházet. Já jsem dnes na tom tak, že si některé své otázky nechávám zodpovědět ve snech. Vysvětlím vám, jak se můžete naučit zacházet se svými sny i vy.

Obrazek

I když říkáme, že se nám nic nezdá, není to pravda. Pouze si naše sny nepamatujeme. Pokud tedy neusínáme s práškem na spaní, kdy se sny opravdu nemusí zdát. Spánek po prášcích na spaní je umělý a jako takový neprochází všemi hladinami jako přirozený spánek. Často
v něm chybí fáze spánku, ve kterých se nám zdají sny.

Nechci se zde rozepisovat o frekvenčních hladinách spánku. Pojďme ke snění.
Pro začátek stačí, když své sny budete jen pozorovat. Zaveďte si deník snů. Před spánkem si připravte k posteli tento deník snů a tužku. Usínejte s vědomím, že si sen budete po probuzení pamatovat, a když se ráno nebo v noci vzbudíte a pamatujete si svůj sen, ihned jej co nejvěrněji zapište. Jako byste suše popisovali nějaký film. Neodkládejte zapsání snu na potom, i když si budete myslet, že si ho pamatujete. Brzy zjistíte, že tomu tak není, a jen to, že si sen zapíšete hned po probuzení, ho uchová celý.
Možná nebudete zpočátku vědět, co vám sny sdělují, ale brzy se jim naučíte rozumět. Znovu zdůrazňuji důležitost zapisování si svých snů. Pročítejte si deník snů a uvidíte, že po čase zpětně porozumíte i snům, které jste třeba neuměli rozklíčovat.
Pokud již rozumíte poselstvím  svých snů, můžete pokročit s řízením snů dále. Jste ve fázi, kdy můžete ve snech začít hledat odpovědi na otázky, na které jste si dosud nedokázali odpovědět. Možná máte ve svém životě něco, s čím nemůžete hnout. Zkuste si před spaním zformulovat otázku a nechat si zdát odpověď. Nevadí, když se sen neobjeví ihned tu noc. Možná se objevil, jen vy jste ho nezaznamenali. Opakujte si tutéž otázku každý večer a uvidíte, že odpověď nakonec přijde.

 

 Obrazek

Práce se sny v podstatě nestojí téměř žádné úsilí. Snad jen udržet
v noci víčka, která se nám klíží při zapisování si snů, otevřená. Já to někdy po sobě nemohla skoro ani přečíst, jak jsem psala v polospánku :-)

A za toto minimální úsilí se nám dostane bohatství ve formě komunikace s naším moudrým podvědomím prostřednictvím snů.

 

                                                                                                                 Liduše