Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rodinné konstelace

Co jsou rodinné konstelace a k čemu slouží? Jak vlastně fungují? A jak to vypadá prakticky?

Asi už o rodinných konstelacích něco víte nebo jste o nich alespoň slyšeli.

Je to velmi silná technika. Často jejich prostřednictvím pracuji s nejrůznějšími lidmi
a můžu říci, že vždycky toho, kdo si je staví, posunou o velký kus dál.

Slouží k většímu pochopení toho, co se mezi rodinnými příslušníky odehrává. Při tomto, téměř tajuplném procesu, člověk často nahlédne nejenom to, co se odehrává mezi rodinnými příslušníky, ale i to, jak se druzí cítí a proč. Je to velmi důležité, protože často se stává, že vidíme jen sami sebe. A na druhé také pohlížíme jen ze svého úhlu pohledu. Při konstelacích má člověk možnost se podívat na situace i vztahy z jiného úhlu pohledu než jenom z toho svého. A najednou, když více rozumíme těm druhým, se nám i změní cítění a smýšlení o nich. A to je to ozdravné na celém procesu - přehodnotit
a změnit svoje postoje. Je to téměř zázračné. Najednou se v nás něco, na základě nějakého prožitku v konstelaci, maličko změní. Opravdově změní - nějaký náš postoj
k něčemu nebo k někomu. A tím okamžikem se mění i všechno okolo nás, protože tuto změnu vysíláme.

A jak RK vypadají v praxi?

Ten, kdo si staví svou konstelaci, si vybere zástupce za rodinné příslušníky (může to být
i za ty, se kterými již v reálu člověk není, např. rozvedený rodič, zemřelý příbuzný - protože i oni nás nějak ovlivňují). Protože většinou začínám od současnosti (pokud se nestaví rodové linie), tak jsou všichni rozestaveni do takového postavení, které by odpovídalo současné situaci v rodině. Hlavní účastník se sám postaví také do odpovídajícího postavení. (Teprve tehdy, když vidím, že hlavní účastník není schopný sám sebe nahlédnout, stavíme jeho zástupce a on se na vše dívá zvenčí.) Všichni se vcítí do zúčastněných postav. Potom společně hledáme nejvhodnější řešení pro všechny. Na základě toho, jak se účastnící cítí, lze najít nejoptimálnější variantu.

Nejednou jsem konstelace stavěla i s lidmi, kteří se vůbec neznali, a stejně to fungovalo. Jak je to možné? Mám dvě vysvětlení. Jedno je pro nevěřící Tomáše a to druhé pro Tomáše věřící:-) Takže pro ty nevěřící:

Myslím, že při výběru zástupců za rodinné příslušníky si podvědomě vybíráme někoho vnitřně podobného tomu, koho bude zastupovat.

A pro ty věřící zajdu ještě dál: Již jste jistě slyšeli něco o vesmírné knihovně (Akasha), kde je zapsané všechno, co se kdy na tomto světě událo. A já mám pocit, že vesmír, protože ví vše, přenáší tyto informace na lidi, kteří zrovna v konstelaci figurují.

Obě vysvětlení jsou jednoduchá a prostá. Vždyť také všechno na tomto světě funguje
v jednoduchých zákonitostech, které si jenom my děláme složitějšími nebo za nimi složitosti hledáme:-)