Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léčebné postupy

11. 9. 2009

V úvodu vás stručně seznámím, s jakými léčebnými metodami se v tomto článku setkáte. Kliknutím na název metody se dostatnete k podrobnějším informacím.. 

Akupresura a shia-tsu

se zabývají meridiány (dráhy v těle, jimiž protéká energie). Akupresura a shia-tsu jsou techniky, jimit se reguluje průtok této energie v těle a tak se harmonizuje zdravotní stav. Při akupresuře se stlačují klíčové body. Shia-tsu je kombinací akupresury a dalších postupů.

Aromaterapie

využívá éterických olejů vybraných rostlin a tak posiluje rovnováhu a harmonii těla
i psychiky.

Bachovy květové esence

se připravují z květů bylin a stromů jako vodní roztoky
a konzervují se alkoholem. Mají výrazný účinek na lidskou psychiku a umí potlačit některé negativní lidské vlastnosti a emoce. Jsou ideálním doplňkem jiných způsobů léčení.

Homeopatie

je založena na principu "podobné léčí podobné". Homeopati předpokládájí, že dokáže-li určitá látka ve velkém množství vyvolat nemoc, pak nepatrné množství té samé látky může tytéž příznaky vyléčit.

Jóga

obsahuje množství duchovních i tělesných cvičení. Pravidelné cvičení jógy posiluje energii a zlepšuje fyzickou i duševní harmonii, navíc přináší úlevu při určitých nemocech.  

Léčivé rostliny

posilují nemocný a oslabený organismus a podporují vlastní léčivé síly. Je to asi nejstarší obor na světě.

Masáže

používání doteku rukou k vyvolání fyzické a duševní pohody - jsou jedním
z nejstarších forem přírodní léčby. Nejrůznější doteky, tlaky, tření a hlazení dokáží stimulovat či uvolňovat svaly, zlepšovat krevní oběh a hojit celou řadu onemocnění. Lze kombinovat s aromaterapií.

Meditace

neboli umění uklidnit mysl je jednoduchá a prostá technika. Tato relaxační metoda léčí mnohá psychická i fyzická onemocnění, které vznikají jako důsledek stresu.

Naturoterapie klade důraz na obnovení a podporu schopností a sil organismu léčit sám sebe. Zahrnuje různé léčebné postupy. Nejdůležitější z nich jsou zdravá výživa, rostlinné léky a různé fyzikální způsoby léčby.

Reflexní terapie se věnuje reflexním bodům na rukou a nohou, které odpovídají jednotlivým orgánům, funkcím a částem těla. Působením tlaku na tyto body se povzbuzuje tok energie tělem, upravuje funkce nervů a zlepšuje prokrvení, uvolňuje celkové napětí a udržuje správná činnost orgánů.

A na konci článku ještě zmínka o dalších léčebných metodách 

Naturopatie

- zabývá se především dietním režimem, vodoléčbou (koupele, střiky, obklady) a masážemi. Také užívání léčivek spadá do tohoto oboru. Ditey slouží k tomu, aby si tělo odpočinulo od nezdravých potravin, které nadměrně zatěžují zažívání a detoxikační činnost jater a ledvin. Vodoléčba zase pomáhá zbavit kůži, plíce, střeva a ledviny odpadových látek, které narušují zdravou funkci organismu. Studená voda také prospívá imunitě organismu.

Naturopat vás celkově vyšetří, zeptá se na vaše zdraví, stravování, způsob života, na to, co máte rádi a k čemu máte odpor. Účelem je zjistit úroveň vaší vitality a celkový zdravotní stav, odhalit zdroj potíží a stanovit diagnózu. Terapeut může provést
i laboratorní vyšetření (např. zjišťuje hodnoty minerálů v krvi nebo potu, hladinu krevních tuků a cholesterolu, popř. i hladinu stresových hormonů ve slinách). Může dát vyšetřit činnost některých orgánů (játra, slinivka břišní a propustnost střevní stěny,...). Získá tak přehled o skrytých příčinách (alergie, zažívací poruchy, bolesti hlavy, chronická únava, porušená hormonální rovnováha a kožní nemoci). Dle toho pak doporučí úpravu stravovacích návyků, užívání potravinových doplňků, rostlinné léky nebo přípravky doplňující trávicí enzymy (panktreatin,...). Někteří naturopaté jsou zároveň homeopati, tak vám mohou předepsat i lék tohoto typu. Někteřií používají i speciální techniky masáže nebo osteopatie (provádí jemnou mobilizaci kloubů ke zmírnění artrotických bolestí nebo zlepší dýchání nemocných astmatiků,...). Doporučí i vodoléčbu (řada technik od chladných obkladů až po sedací koupele, sprchy a střiky - doporučuje se např. při bolestech kloubů, menstruačních potížích, bolestech v krku,....).

 

Obrazek

Mnohé léčebné postupy můžeme snadno použít sami doma a tak příznivě ovlivnit své zdraví. Většina akutních příznaků (horečka, vyrážka či průjem) jsou prospěšné
a pozitivní v úzdravě a není třeba je potlačovat. Přesto si můžete pomoci v rychlejší úzdravě:

Studený obklad: Studené obklady jsou vhodné na namožené a podvrtnuté klouby, bolesti hlavy, zánět průdušek - přikládají se přímo na postižená místa. Při některých nemocech jsou vhodné střídavé horké a studené obklady. K tomu potřebujete bavlněný kapesník nebo kousek plátna na vlastní obklad, ručník, šátek nebo obvaz na převázání a zavírací špendlík:

- vyberte si přiměřený kus látky: na obklad kolena, krku nebo kotníku použijte kapesník, na břicho a hrudník prostěradlo, větší ručník či osušku

- látku namočte do studené vody, vyždímejte a roztřepte

- vlhkou látku podélně přeložte a přiložte na postižené místo

- přes obklad oviňte ručník nebo jinou látku a upevněte zavíracím špendlíkem

- obklad nechte přiložený 3 hodiny nebo přes noc. Během 10 minut by se měl zahřát; zůstane-li studený, je buď moc mokrý nebo vaše tělo příliš slabé, aby dobře reagovalo. V tom případě obklad raději sundejte.

- po odstranění obkladu umyjte místo, kde byl přiložen, vlažnou vodou, abyste smyli zbytky potu

- stejná technika se používá i na velké zábaly hrudniku či trupu

Horké nebo vlažné koupele:

Při tomto léčení můžete přidat do koulele léčivé přísady:

- dvě vrchovaté lžíce hořké (epsomské) soli; nedávat při vysokém krevním tlaku

- jednu vrchovatou lžíci jedlé sody

- balíček různých sušených bylinek (seženete v obchodech s bylinami)

- éterické oleje (viz aromaterie)

Detoxikační diety:

Pomáhají tělu zbavit se odpaodvých látek a toxinů. Obsahují převážně syrovou stravu. Užívají se při akutních onemocněních, např. nachlazení, chřipka, bronchitida, zánět žaludku a střev (při tomto se podávají polévky a místo syrové vařená zelenina) a při zánětlivých nemocech, jako jsou kožní vyrážky.

Uzdravující krize

Váš zdravotní stav se určitě po naturopatii začne zlepšovat. Někdy se stává, že po několika dnech či týdnech se vám vrátí některé vaše staré problémy (např. nachlazení
a únava). Nezalekněte se tohoto projevu, je to přirozené a vyplavují se vám napovrch ještě zbytky negativit v těle, protože je tělo schopné se s tím již vyrovnat. S pomocí vhodných přírodních prostředků se tyto příznaky zase během několika dní ztratí.

Pozor:

Pokud patříte mezi starší, oslabené osoby nebo trpíte některým chronickým onemocněním, je třeba posílit vitalitu, abyste byli schopni překonat příznaky "uzdravujicí krize" po přírodní terapii. Trpíte-li epilepsií, cukrovkou, chudokrevností, nevysvětlitelným úbytkem váhy či duševní chorobou nebo jste těhotná či pečujete o malé dítě, vždy se před samoléčbnou s odorníkem o vhodnosti léčby.

Celkový zábal:

se používá při vysokých horečkách a nachlazení. Zábal se má začít zahřívat během 10 minut. Přesvědčíte se o tom, když si dáte ruku mezi obklad a kůži. Je-li stále studený, odstraňte jej a důkladně vytřete kůži suchým ručníkem.

1. Položte osušku na postel či podložku na zemi; na osušku dejte dobře vyždímané prostěradlo namočené ve studené vodě a lehněte si na ně.

2. Prostěradlem si oblate trup, pak přes ně přeložte osušku a sepněte zavíracími špendlíky.

Detoxikační dieta:

- může dodržovat každý zdravý člověk

1. den

Pijte pouze čisté ovocné či zeleninové šťávy. Užívejte buď čerstvou nebo konzervovanou neslazenou šťávu - jablečnou, hruškovou, z hroznového vína nebo ananasovou, vždy ředěnou v poměru 1 : 1. Pijte 5x denně jednu sklenku. Jinak pijte pramenitou nebo převařenou vodu se lžičkou citronové šťávy nebo jablečného octa.

2. den

Po probuzení a před spaním pijte ovocnou šťávu nebo bylinkový čaj (lipový, heřmánkový, mátový,...). Jezte pouze čerstvé syrové ovoce (hroznové víno, jablka, hrušky, meloun, pomeranč,...). Ovoce můžete strouhat i krájet nebo z něj připravit ovocný salát. Můžete vypít tolik vody, kolik chcete.

3. den

Snídejte ovoce nebo ovocnou kaši z čerstvého ovoce, k tomu ovčí nebo kozí jogurt se živými kulturami (biojogurt). K obědu si dejte zeleninovou polévku nebo v páře vařenou zeleninu, kterou jste ochutili sójovou omáčkou nebo jiným kořením. K večeři si dejte syrový salát z nejrůznější listové zeleniny a strouhané kořenové zeleniny. Můžete jej zpestřit rozinkami a slunečnicovými semeny. Jako zákusek snězte čerstvé ovoce. Při žízni pijte čerstvou vodu.

Reflexní terapie

Jako zajímavost uvedu, že reflexní terapií lze provést i místní znecitlivění některých částí těla. Ale co je mnohem důležitější je to, že působí příznivě na řadu nemocí (zánět vedlejších nosních dutin, dráždivý trakčník, menstruační bolesti, bolesti zad,...)
a uvolňuje tělesné napětí.

Reflexolog pracuje na každé noze zvlášť a velkou pozornost věnuje právě oblastem, které jsou citlivé nebo bolestivé, protože právě ty svědčí o zablokované energii v určité části těla. Stlačuje příslušné body, aby bloky uvolnil a podpořil hojivé procesy.

Léčit se můžete i sami, ale léčba je účinější od druhé osoby.

Léčebný postup

Ošetřovaná osoba by měla sedět na pohodlné židli. Lýtko nohy, na níž bude reflexní terapie prováděna, by mělo být podepřené stoličkou nebo spočívat na polštáči. Provádíte-li tuto terapii, klekněte se na zem nebo si sedněte na nízkou stoličku. Pracujte napříč chodidlem; na nártu a po stranách nohy od kotníku dolů používejte k tlaku palec nebo ukazovák. Pohybujte prstem pomalu, protože reflexní body jsou malé; neustále kontrolujte dostatečnost tlaku. Pohyb prstu vpřed by se měl podobat pohybu housenky.

Palcová technika

Palec používejte na chodidle a po stranách nohy. Jednou rukou uchopte prsty a přední část pacientova chodidlaa vnitřním okrajem palce druhé ruky vyvíjejte hluboky, kontrolovaný tlak na reflexní body chodidla. Lehce ohněte palcový kloub a ohýbáním
a natahováním posunujte palec dopředu.

Ukazováková technika

Na horní a postranní části nožní klenby užívejte ukazovák. Tlačte jím do hloubky
a posunujte ho zvolna dopředu, opět housenkovitým pohybem - ohýbáním a natahováním prvního článku prstu. Palec a ostaní prsty užívejte jen jako oporu.

Pozor: Nepoužívejte tuto terapii, pokud máte na nohou otevřené ranky, vyrážku, plísen nebo jiné známky infekce nebo zánětu. Není vhodná ani při cukrovce, křečových žilách nebo při těhotenství.

 

Obrazek

Reflexní body na chodidlech (obr. nahoře)

Hlavní body pro většinu částí těla se nalézají na obou chodidlech. Některé orgány ale mají své reflexní body jen na jednom chodidle, obvykle na té straně těla, kde je umístěn příslušný orgán.

Legenda: 1 - nosní dutiny, mozek; 2 - hypofýza, 3 - šíje a krk, 4 - oči, 5 - solární pleteň, 6 - ledviny, 7 - páteř, 8 - sedací nerv, 9 - vzestupný trakčník (pr. noha), 10 - žlučník (pr. noha), 11 - játra (pr. noha), 12 - rameno, 13 - uši, 14 - hlava, mozek, 15 - Eustachova trubice, 16 - plíce, 17 - srdce (l. noha), 18 - slezina (l. noha), 19 - příčný trakčník, 20 - sestupný trakčník (l. noha), 21 - tenké střevo (l. noha), 22 - močový měchýř, 23 - slinivka břišní (l. noha), 24 - žaludek (levá noha), 25 - příštitná tělíska, 26 - štítná žláza, 27 - chámovody, vejcovody, 28 - obličej, 29 - páteř, 30 - prostata, děloha, 31 - obratle, 32 - plíce, hrudník, 33 - rameno, 34 - koleno, loket, 35 - kyčel, pánev, 36 - varlata, vaječníky, 37 - sedací nerv

Další léčebné metody

Další známé způsoby léčení jen ve zmínce.

Ájurvéda - dvě sanskrtská slova ájur (život) a véda (vědění). Spočívá ve snaze
o rovnováhu mezhi 5 základními silami (doshas) - éter (síť drah probíhajících tělem), země (pevné části těla - např. kosti), voda (jemné tkáně a tekutiny), oheň (zažívací systém) a vzduch (nervový systém a smysly). Důraz je kladen na energii, která je všechny spojuje (prána). Léčení spočívá v detoxikaci (za použití páry, koupelí
a éterických olejů), masážích a bylinných lécích. Také v úpravě jídelníčku, józe nebo jiných tělesných cvičeních.

Akupunktura - zavádí se tenké jehly hluboko do kůže v přesně stanovenýc bodech na meridiánech. Vhodná na deprese a úzkosti, nemoce pohybového ústrojí, vysoký krevní tlak a poruchy oběhového systému, bolesti hlavy, alergické rýmy a bolesti v zádech,... Jehličky se nechávají na místě několik minut až půl hodiny. Je vhodné konmmbinovat s akupresurou či moxací (spalování sušeného pelyňku nad akupunkturními body).

Aurikulární terapie - způsob akupunktury, jehličky se vpichují do bodů na boltci.

Alexandrova technika - cílem je zlepšení držení těla a učení se správnému pohybu při každodenní činnosti. snižuje se tak námaha, svalové napětí a zlepšuje tak zdravotní stav. Terapie spočívá v naučení se správnému držení těla a správným pohybům. Používá se při zažívacích a oběhových poruchách, dýchacích obtíží, gynekologických onemocněních, bolestí v zádech,...

Antropozofické lékařství - zaměřuje se na 4 systémy, které je nutno udržovat
v rovnováze: fyzické tělo, astrální tělo (řídí smysly a emoční život), éterické tělo (působí proti gravitaci a umožnuje člověku růst) a ego (individuální duchovní jádro člověka). Léčení spočívá v přírodních léčebných metodách - fytoterapie, homeopatie,.... Působí na všechny nemoci.

Arteterapie - způsob psychoterapie. Pomáhá lidem s citovými problémy vyjádřit pocity a představy. Metoda je vhodná pro lidi závislé na alkoholových i nealkoholových drogách, bulimiky, anorektiky a jiné duševní problémy. Forma arteterapie: kresba, malování, hudba, práce s hlínou, tanec (vhodný i pro léčbu těla).

Autogenní trénink - vysoce účinný způsob relaxace a zvládání stresu. Pomáhá jako prevence různých onemocnění spojených se stresem, příznivě ovlivňuje léčbu závislostí a návyků. Základem je řada jednoduchých duševních cvičení (pocit tíhy, tepla, soustředění na srdeční tep a klidné dýchání).

Batesova metoda - zlepšuje zrakové vady. Cvičením se posilují okohybné svaly. Pravidelně prováděným cvičením lze příznivě ovlivnit dalekozrakost, krátkozrakost, šilhání a astigmatismus.

Bioenergetika - zaměřuje se na soulad energií ovládajích náš duševní a tělesný stav (spolupráci těla a mysli). V léčení se odbloková narušený tok energie, uvolňuje napětí
a poskytuje duševní úleva. Zvlášť vhodná pro úzkostech a depresích, Downova syndromu a autismu. Cvičí se doporučené cvičení na odblokování narušeného toku energie. Při skupinové terapii se cvičí společně i individuálně.

Biodynamika - účinkuje podobně jako bioenergetika. Používá se při ní masáž zažívacícho systému, kručení v žaludku je při ní projev účinnosti.

Biofeedback - biologická zpětná vazba. Měří se změny kožní teploty a svalového napětí - používá se k terapii. Změny lze navodit i silou vůle. Proto lze silou vůle léčit i některé nemoci. Vhodné na migrénu (představa, že hlava je čím dál chladnější), onemocnění spojená se stresem (průduškový astmat, vysoký krevní tlak, nespavost
a úzkosti). Naučíte se speciální relaxační techniky a správnému zacházení s měřicím přístrojem.

Biochemické tkáňové soli - správná rovnováha minerálních solí v těle je základem dobrého zdraví. Léčí se tabletami, které obsahují malé množství minerálů.

Biorytmy - cykly, které řídí emoční a fyzické výkyvy. Tělesný cyklus trvá 23 dní a ovládá životaschopnost, imunitu, pocity jistoty či sebedůvěry a sexualitu. Emoční cyklus trvá 28 dní a ovlivňuje tvořivost a náladu. Intelektuální cyklus trvá 33 dni a působí na všechny duševní funkce. Když některý cyklus vrcholí, je energie v oblasti tohoto cyklu nejvyšší, pokles cyklu znamená období pasivity. Znalost biorytmů můžete použít při plánování důležitých životních událostí: sestavte si tabulku akcí vyžadujících vysokou výkonnost tak, aby připadly na dny, kdy jeden nebo více cyklů vrcholí.

Butejkovo dýchání - příliš rychlé dýchání může v krvi způsobit chemické změny, které způsobí nejrůznější zdravotní problémy (úzkosti, svalové napětí, bolesti hlavy, závratě, astma,...). Jako pomoc se nacvičuje pomalé dýchání a zadržování dechu.

Čchi-kung - cvičení vnitřní energie, směřující k povzbuzení toku energie v meridiánech. Terapie se zaměřuje na držení těla a dýchání a učí koncentraci myšlenek. Léčí se tak celá řada nemocí.

Čan-čuang - "stojící jako strom". Forma cvičení čchi-kung, kdy se provádí série různých nehybnýuch postojů a poloh - vleže, vsedě i vestoje.

Čínské lékařství - užívají se léčivé byliny (ženšen, ginkgo,...- mají schopnost zahřívat, ochlazovat, ovlivňovat orgány a řídit tok čchi) zároveň s různými léčebnými technikami (akupunktura, diety a cvičení). Cílem je regulovat tok životní energie (čchi). Ochlazující byliny se předepisují hlavně při horečce. Čínské lékařství působí na řadu nemocí.

Dietoterapie - provádí se změny v jídelníčku, které pomohou zlepšit sílu a odolnost těla a jeho samouzdravující schopnost. Mimo dietologů používají tuto terapii i zastánci medicíny životního stylu (environmentální medicína), kliničtí ekologové a naturopati.

Feldenkraisova metoda - nácvik pohybových vzorců, pro větší úspornost, harmonii
a efektivitu pohybů. Metoda spočívá v uvědomování si pohybu vlastního těla, v učení rozpoznání různých tlaků a napětí, a vykonávání pohybů co nejjednodušším způsobem. Je to prevence proti únavě a stresu, úleva při bolestech v zádech a svalech, zlepšení stavů po mozkových příhodách a obrnách. Někdy i prevence trvalých obtíží u sportovců, kteří mají neefektivní pohyby.

Feng - šuej - i země je protkána kanály, kterými proudí životní energie, a zónami, kde se pohybuje čchi. Metoda spočívá ve správném rozmístění domů, nábytku a jiných předmětů tak, aby byly v souladu s přirozenými toky čchi v zemi. Tím se stávají domovy zdravějšími a chrání nás před nejrůznějšími zdravotními obtížemi. Geopatogení zóny jsou shodné s učením feng-šuej. Bere se zde v úvahu elektromagnetická zemská pole
a jiné formy záření.

Flotační terapie - relaxace ve stavu beztíže, spočívající ve "vznášení se" v mělké nádrži s vodou s vysokým obsahem hořké (epsomské) soli. Uši jsou přitom ucpány speciálními vložkami, světlo je zhasnuté a voda má stálou teplotu, stejnou jako teplota kůže. Jsou tak odstraněny všechny rušivé vlivy zvenčí a většina lidí se výrazně uvolní. Tato léčba pomáhá při problémech spojených se stresem, úzkostech, migréně
a bolestech hlavy. Je příznivá i na bolesti v zádech a svalovou únavu. Zmírňuje bolesti protože uvolňuje více endorfinů.

Hellerova terapie - vazivové tkáně a šlachy ztrácejí při stresu svou soudržnost. Cílem je uvolnit svalové napětí a ztuhlost speciálními manipulacemi a vrátit správné držení těla. Tak se zároveň upravují problémy, které tyto poruchy způsobily. Tato metoda zbavuje lidi myšlenkových stereotypů a umožňuje jim lépe se přizpůsobovat životním změnám, je účinná na bolest hlavy, zad a šíje, ovlivňuje svalovinu trávicího ústrojí
a upravuje zažívací problémy. Léčení spočívá v práci s tělem, nauce o pohybu a dialogu.

Hypnoterapie - ovlivňuje hlubší úrovně vědomí. Využívá stavu mysli na pomezí bdění
a spánku. Používá se k navození relaxace, k léčení stresových stavů, jako pomocná léčba
v překonávání závislosti, fobií, anorexie, k léčení nedostatku sebedůvěry a sexuálních problémů. Účinně zmírňuje bolesti, zvláště porodní a při zubním ošetření.Hypnotizér může začít tak, že vás požádá, aby jste si vybavili nějakou uklidňující scénu nebo si opakovali stále jednu větu. Pak vás monotóním hlasem začne přesvědčovat, že vám těžknou končetiny a oči se zvolna zavírají. V pocitu uvolnění ochotně přijmete sugesci. Začne se zpomalovat váš dech a tep a vy se ocitáte ve stavu podobající se hluboké meditaci. V tomto stavu se dá působit na psychické a tělesné problémy (sebevědomí, nechuť k cigaretám a alkoholu, popř. k drogám).

Chiropraxe - manipulační léčba k léčení kloubních a svalových potíží. Správnou manipulací lze ovlivňovat i migrény, artrózy končetín, astma, zácpu, menstruační
a srdeční obtíže, stres,.... Můžou vám být i doporučené cviky.

Irisdiagnostika - studium znaků na očních duhovkách, protože v oční duhovce je mapa celého těla. Černé skrvny na duhovce znamenají nemoc, bílé skrnky svědčí o stresu či zánětu. Po zjištění diagńozy vám bude doporučen další postup.

Kineziologie - každá skupina svalů má vztah k určitým částěm těla, k jednotlivých orgánům, žlázám, kostem a krevnímu oběhu. Hledá se nerovnováha v toku energie. Zkoumá se pevnost svalů a svalových skupin. Kineziolog se pomáhá  masáží, akupresurou nebo jednoduchými fyzikálními technikami. Lze tak snížit svalové bolesti, potravinové alergie, ... Terapeut bude tlakem tesovat jednotlivé svaly a jemně masírovat oblasti, které mají porušený tok energie. Může také stimulovat akupresurní body jemným elektrickým drážděním.

Klinická ekologie - enviromentální medicína (medicína životního prostředí). Léčí choroby vzniklé vlivem zevního prostředí (alergie na potraviny či chemické látky). Alergické potíže mají rozmanité podoby (průduškové astma, migrény a bolesti hlavy, vyrážky a ekzémy, žaludeční a zažívací potíže, dráždivý kašel, lupénka, chronická únava a revmatoidní artritida,...). Bude vám doporučena změna stravy a způsobu života.

Kraniální osteopatie - zabývá se bolestmi lebky a obličejových částí hlavy. Osteopat vyvíjí jemný tlak na hlavu a šíji a bezbolestně působí na tenzní body, dokud se stav nezlepší. Může také uvolnit páteř a klouby. Příznivě ovlivňuje artritidu, zácpu, mentruační potíže, migrény,...

Léčení barvami - světlo určité vlnové délky má léčivé účinky na některé orgány a na psychiku. Působí příznivě na depresi a stres, ale i kožní onemocnění, studijní problémy,... Léčení může spočívat třeba ve slunění v barevném světle, nošení oděvu určité barvy nebo v určitým způsobem barevně upravených pokrmech, popř. v pití vody vystavené vlivu barevného světla.

Léčení krystaly - přispívá k duševnímu a emočnímu zdraví. Krystaly se kladou na tělo
v místech obtíží nebo v tlakových bodech, kde uplatní svou pozitivní energii.

Léčení pomocí magnetů - lidské tělo reaguje na magnetické vlny. Terapeut přikládá magnety na tělo formou magnetických náramků, nebo ve formě magnetického polštářku. Příznivé pro revmatoidní potíže,...

Léčení smíchem - při smíchu se každý člověk cítí lépe, protože se zvyšuje tvorba určitých chemických látek (i endorfiny - látky zlepšující náladu, tišící bolesti, vyvolávají až opojné uvolnění) a protože má i fyzicky příznivé účinky (uvolňuje napjaté svaly a posiluje imunitu). Terapie spočívá ve skupinové terapii, kde se vyvolává smích.

Léčení světlem - sezení před skřínkou, která vyzařuje světlo o daleko větší intenzitě než běžné žárovky. Příznivé pro sezónní deprese nebo pro deprese získané během dlouhé zimy. Pravidelné léčení - denně asi 2 hodiny.

Léčení zvukem - určité zvuky mění mozkové vlny. Léčí se jednoduchými, uklidnujícími zvuky (tichý zpěv, hučení mořských vln, zpěv ptáků nebo volání delfínů), které přispívají
k relaxaci. Příznivé pro odstranění stresu, úzkostí a emočních problémů.

Léčitelé a léčení - léčitelé pracují s vitální energií, životní sílou, kterou máme všichni. Způsobů léčby je mnoho - soustředěná "sugesce" na dálku, přímý dotek, držení rukou
v blízkosti bolestivých míst, náboženská víra, spirituální uzdravování, reiki,.. Léčba přináší úlevu při bolestech,... Při léčbě můžeme pociťovat teplo. Pozor na léčitele, kteří slibují zaručené uzdravení, chtějí vysoký honorář a doporučují vám svou víru, přestože máte jinou.

Osteopatie - diagnostikuje a léčí mechanické poruchy kosterní soustavy. Zabývá se systémem, který umožňuje pohyb kostmi - klouby, vazy a ostatní pojivovou tkáni. Při léčbě se používá jemná manipulační technika ke snížení napětí a obnově normální konfigurace kostního a svalového systému. Dá se tak léčit bolest zad, šíje a kloubů,... Terapeut nejdřív zhodnotí váš fyzický postoj a vaši pohyblivost.

Polaritní terapie - vyrovnává se tok energie v těle. Používají se k tomu čtyři způsoby: manipulace a doteky, strečink, dieta a mentální postoje.

Psychoterapie - umění naslouchat a nabídnutí opory v neštěstí, smutku, stresu
a úzkostech. Vhodné pro lidi s citovými a psychickými problémy. Používají se různé léčebné metody (od vřelosti a pochopení k nezaujatému až analytickénmu způsobu) - nejpopulárnější je behaviorální technika (pomáhá zbavit špatných návyků a nesprávného chovánbí), skupinová terapie (dělíte se s dalšími o své problémy), neuroligvistické programování (ovlivňování vašich představ osobními zkušenostmi jiných lidí), kognitivní nmetoda (uvědomování si vlastního chování). Léčba je krátko či dlouhodobá (měsíce až roky).

Reiki - univerzální životní energie. Léčí se přenášením léčivé energie. Terapeut se nejdříve naladí na kanál, jímž může proudit léčivá energie a pak pokládají ruce na tělo.

Rolfing - systém manipulačních masáží, které zajistit přímé držení těla a zabrání tak případným zdravotním obtížím, pramenící ze špatného tělesného držení.

Technika metamorfózy - jemná manipulace nohou a rukou pomáhá vyrovnávat se
s dlouhodobými problémy. Metoda se podobá reflexní terapii.

Tchaj-ťi-čchüan - jemnější forma bojového umění tchaj-ťi. Obsahuje řadu zdravotních a meditačních cvičení a příznivě ovlivňuje tělesné a duševní zdraví. Upravuje vitální sílu, postřeh a soustředění. Relaxuje stažené svaly, uvolňuje klouby a zmírňuje celkové napětí.

Tibetské lékařství - tělo obsahuje tři substance: životní energii, vnitřní žár a hlen. Při plném zdraví jsou tyto substance vyvážené. Pokud se vyváženost ztratí, proměňují se v 3 jedy: chtíč, zlobu a chtivost a způsobují nemoc. Po počátečním vyšetření vám bude doporučena změna životního stylu či přírodní léky.

Tragerova metoda - jemná manipulace sloužící k celkovému uvolnění. Příznivě působí na vysoký kravní tlak, migrénu či astma. Terapeut všechna napětí v těle uvolní nejrůznějšími pohyby (kolébání, jemné napínání a kývání,...).

                                                (použitá literatura: Léčíme se s přírodou, kolektiv autorů)